Grönt kort

Sponsrade länkar

Ett grönt kort utgör ett bevis på att fordonet har en giltig trafikförsäkring. Gröna kort utfärdas av försäkringsbolagen och bör medföras vid färd i de på kortet föreskrivna länderna.

Sponsrade länkar

Ett grönt kort utfärdas för enskilda fordon och innehåller på förekommen anledning uppgifter om fordonsägare och försäkringsbolag. Fordon som har sin hemvist i något av EES-länderna – och används för resor inom detta område – behöver inte grönt kort. I övriga länder måste emellertid grönt kort kunna uppvisas. Det gröna kortet innebär en garanti för myndigheter i vistelselandet att fordonet är försäkrat och att eventuella skador som förorsakas av fordonsägaren kommer att ersättas. Som resenär bör du i synnerhet tänka på följande risker förbundna med grönt kort:

Beställ grönt kort i god tid – särskilt i semestertider

Att beställa grönt kort kostar ingenting, förutsatt att man beställer kortet via nätet. Somliga försäkringsbolag tar ut en avgift för administrationen om man istället väljer att uppsöka ett fysiskt försäkringskontor för att hämta ut kortet utan att det förbeställts. Tänk på att beställa kortet i god tid – gärna med någon månads marginal - särskilt i semestertider.

Sponsrade länkar